Apparatuur

Leuk hoor, online lesgeven. Maar hoe dan?! Ineens moet je filmpjes opnemen, live streamen, mensen uitnodigen voor online bijeenkomsten. De webcam, het geluid of internet werkt niet mee…. Vaak is de beeld- of geluidskwaliteit niet goed genoeg om realtime les te geven (dit geldt met name voor muziek en dans). En hoe kom je een beetje professioneel voor de dag? Met deze simpele tips & tricks en open deuren gaat dat zeker lukken.

Praktische tips voor je setup

  • Zoek een plek in huis waar je WiFi signaal sterk is.
  • Zoek een egale achtergrond. Goed daglicht is ideaal. Let erop dat je jezelf niet met tegenlicht in beeld brengt.
  • Wees je bewust van je achtergrond in je eigen omgeving. Wat kunnen je cursisten zien? Staan er geen privéspullen in beeld?
  • Zorg dat je alles van tevoren klaarzet en test een keer met vrienden of bekenden. Vertraging op de lijn is niet helemaal te voorkomen. Dit hangt sterk af van de internetsnelheid van alle partijen. Sommige apps gaan hier iets beter mee om dan andere. Zie ook het hoofdstuk 'Software'.
  • Als het geluid slecht is of een galm heeft kan het helpen om zelf een koptelefoon of oortjes te gebruiken.
  • Als je een goede geluidsopname wilt maken van je stem, bedenk dan dat de akoestiek van je omgeving erg belangrijk is. Zoek een kleine ruimte en leg deze vol met kussens en kleden, voor een geïmproviseerde 'voice booth'. Doorgaans is opnemen op 44.1 kHz (CD Quality) goed genoeg.
  • Je kan de ingebouwde webcam van je computer of smartphone gebruiken, maar je kan ook een externe webcam van betere kwaliteit aansluiten. Let er in dat geval op dat je de webcam ergens op ooghoogte achter je beeldscherm plaatst. Als je de camera ergens aan de zijkant plaatst komt het heel onnatuurlijk over op je cursisten wanneer jij naar hen kijkt op het scherm (dan lijkt het namelijk of je van ze weg kijkt).
  • Het is ook mogelijk om je smartphone als externe webcam te gebruiken, door de Iriun app te installeren en je telefoon aan te sluiten op je computer. In veel gevallen is de camera van je telefoon beter dan een gemiddelde wat oudere webcam!
  • In geval van een smartphone heb je een statief nodig: de Action heeft goedkope telefoonhouders met een ‘gorilla-arm’ die je overal omheen kan vouwen. Handig als je geen statief bij de hand hebt. Ook gezien: je muziekstandaard als statief gebruiken. Ductape doet wonderen. Of word creatief en maak een houdertje van een lege wc-rol ;-)
  • Als je werkt met muziek (CD of MP3) in je dansles: zorg voor een set goede speakers en zorg dat je de aan/uitknop onder handbereik hebt.
  • Je zult door de digitale barrière extra je best moeten doen om je boodschap over te brengen. De menselijke touch is toch minder sterk door een beeldscherm. Doe bijvoorbeeld een informeel nagesprek.

Tips vanuit Onderwijsadvies

Onderwijsadvies geeft ook een aantal algemene tips voor online lesgeven. Zij denken vanuit primair onderwijs en niet vanuit cultuureducatie, maar een aantal tips zijn ook voor onze lessen interessant.

  • Maak contact met je leerlingen. Bij een individuele les is dit vanzelfsprekend, in een groep moet je hier extra aandacht aan besteden.
  • Een vooraf opgenomen video instructie moet kort en bondig zijn. Zie dit als een kans. Een instructievideo mag maximaal 4 minuten duren, anders haken je leerlingen af. Zorg dus voor korte en strakke instructiefilmpjes. Je kan de filmpjes zo vaak overdoen tot ze perfect zijn en dan de link versturen naar de leerlingen.
  • Tijdens een digitale les doe je minder dan tijdens een gewone les. De techniek laat ons soms in de steek, je bent er nog niet helemaal aan gewend etc. Het is niet erg, maar we vinden het belangrijk je dit te realiseren. De start van de les moet intensiever als je online werkt, anders raak je je leerlingen al ‘kwijt’ voordat je begonnen bent.
  • Zorg dat alle leerlingen hun camera’s aan hebben staan, dan kan je het gezicht zien. Ook is het handig als alle microfoons van de leerlingen op ‘mute’ staan. In sommige programma’s kan jij als moderator de microfoons op afstand allemaal muten.