Inspiratie online exposure

Op deze pagina laten we een aantal inspirerende voorbeelden zien hoe je kunst- en cultuuraanbod toch kan delen, ook al zit je als beeldend kunstenaar, dans- muziek- of theatergezelschap thuis. En je publiek dus ook... Hier ligt de focus op het receptieve aspect van kunst.

Mooie voorbeelden

Wat je nu veel ziet gebeuren zijn orkesten en ensembles die vanuit hun huiskamer een stuk inspelen, wat vervolgens tot één video wordt gemonteerd. Dat kan ook met dans. Ook zie je dat theater- of dansgezelschappen videoregistraties van eerdere voorstellingen (en soms zelfs premières!) op Youtube beschikbaar maken. Voor beeldende kunst liggen er natuurlijk mogelijkheden om je werk op internet te tonen. Of exposities worden zo neergezet dat ze van buitenaf door de ramen heen te bewonderen zijn.

Onderstaande video is van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gemaakt door een professioneel mediabedrijf. We zijn met het Digital Art Lab team aan het kijken of we iets dergelijks (in eenvoudige versie) ook kunnen doen, samen met jullie en je cursisten. Wil je dat ook? Laat het even weten!

Deze is ook prachtig, een thuisdanscompilatie van de dansers van het Opéra National de Paris.

Nieuwe verdienmodellen

Er wordt ook gezocht naar manieren om nog wat geld te verdienen aan voorstellingen of concerten die nu niet in de oorspronkelijke vorm plaats kunnen vinden. Dat levert vaak creatieve en vernieuwende concepten op. Wat denk je bijvoorbeeld van 'The Isolation Sessions' - concerten voor een Tikkie.

Meer Inspirerende voorbeelden van online verdienen zijn te vinden op de website van DEN, kennisinstituut cultuur & digitalisering.

Random ideeën om zelf uit te proberen

  • Danscompilatie maken zoals een kaleidoscoop (synchroon zwemmen)
  • Rollerskate of dans community: specifieke muziek rondsturen, elke danser/skater vragen om 30 seconden in te dansen. Compileren tot 1 videoclip. Gevoel van saamhorigheid versterken. (link naar filmpje volgt)
  • Als DJ vanuit huis live draaien, mensen thuis kunnen dansen in hun woonkamer.