Software
Als je je les vanuit huis moet geven heb je keuze uit verschillende videoconferencing systemen. De meest gangbare platforms zoals Skype, Whatsapp, Google Hangouts en dergelijke hebben teveel vertraging op de lijn of kunnen niet goed met meerdere deelnemers omgaan. Om deze redenen zijn ze minder geschikt voor een online lessituatie.

Zoom
De bekendste, en meest gebruikte app is Zoom. Veel mensen zijn tevreden vanwege het gebruiksgemak en de functionaliteit, maar Zoom is de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws vanwege privacy en security issues: hosts van een meeting hebben vergaande mogelijkheden om hun deelnemers in de gaten te houden, de inhoud van meetings kan achteraf eenvoudig online worden teruggevonden, maar de vervelendste is het fenomeen “Zoombombers” (mensen die onbevoegd inbreken in jouw meeting). Zij kunnen ongewenste beelden laten zien tijdens jouw les.
Nu denk je misschien “ach dat is voor mij en mijn leerlingen niet zo’n bezwaar”. Maar je wilt toch écht niet dat hackers in jouw les ineens porno laten zien. Dat gebeurde onlangs bij het Erasmus College in Zoetermeer.
Om deze redenen wil CKC het gebruik van Zoom niet aanbevelen. Natuurlijk staat het je vrij om er toch gebruik van te maken.
Veiligheidsmaatregelen
Met een aantal maatregelen kan je Zoom redelijk veilig gebruiken.
- Log niet in via Facebook, maar maak een apart account aan.
- Houd jouw “Meeting ID” privé en deel het via email met de mensen die je in de meeting wilt hebben.
- Beveilig jouw meeting met een wachtwoord en deel dit wachtwoord, net als het ‘meeting id’ alleen met de mensen die je in het gesprek wilt hebben.
- Wanneer je de optie “scherm delen” op “Host Only” zet betekent dit dat andere mensen geen onverwachte teksten en/of beelden op de schermen van deelnemers kunnen zetten. Dit ‘grapje’ was favoriet onder de zogenoemde “Zoombombers”.
- Bij de geavanceerde instellingen moet je "Encryption for 3rd Party Endpoints" aanvinken voor extra beveiliging.
- Met de ‘wachtkamer’ optie zet je mensen digitaal in de wachtkamer. De host van de meeting bepaalt vervolgens wie er in de call mogen deelnemen. Ook dit is een mogelijkheid om ongewenste bezoekers buiten te laten.
- Zelfs wanneer je met alleen de host en andere goedgekeurde deelnemers in een meeting bent is het soms een rare gedachte om te beseffen dat iedereen letterlijk in jouw (huis- of studeer)kamer kan kijken. Door een “virtuele achtergrond” te kiezen kan je jouw feitelijke achtergrond afschermen.
Zoom tips voor audio
Voor het geluid is het heel belangrijk (met name bij dans- en muzieklessen) dat je de instellingen goed zet. Per slot van rekening is Zoom een chatprogramma en de microfoon gaat vóór boven de muziek, die als lawaai beschouwd wordt en dus samenknepen wordt. Dit verhelp je door:
- Bij Instellingen kies: Audio. Vink uit: 'Automatically adjust microphone volume'
- Bij Advanced (onderin Audio scherm):
- 'Suppress persistent background noise' - disable
- 'Suppress intermittent background noise' - disable
- 'Echo cancellation' - auto
- Als je de meeting hebt gestart staat nu linksboven (naast het groene encrypted slotje) ‘Turn on Original Sound’. Dit aanklikken. Dit zorgt ervoor dat de muziek niet gecomprimeerd wordt en dus minder ‘dreunt’.
Alternatieven
Alternatieve systemen die beter scoren op privacy en security zijn bijvoorbeeld Jami, Wickr of Wire. Op de site van VPN gids staat een mooi
overzicht van bekende en minder bekende vergadersystemen. Ook JamKazam en Roundee.io zijn geopperd door enkelen van jullie.

Wij hebben zelf niet al deze platforms getest, dus we weten ook niet hoe handig ze zijn voor jouw specifieke lessituatie. Gelukkig hebben de meesten van jullie je weg inmiddels al gevonden. Wil je graag dat wij met je meekijken om een bepaald systeem te beoordelen? Of heb jij goede ervaring met een bepaald systeem? Laat het weten, dan delen we het hier!
Stuur gewoon een mailtje naar Piem via info@digitalartlab.nl.
Overige software
Natuurlijk is er nog veel meer te doen met online lesgeven. Je kan filmpjes maken, aantrekkelijke foto’s maken en bewerken voor social media enzovoorts. Of misschien heb je nu eindelijk tijd om je eens te verdiepen in een nieuwe skill! Veel software bedrijven bieden tijdens de Corona crisis hun pakketten tijdelijk gratis aan.
Grafisch, film- en fotobewerken
Adobe geeft gratis licenties uit tot 31 mei. Denk aan Photoshop, Illustrator en Premiere. Ideaal om professioneel te illustreren, foto's te bewerken of films te editen. De licentie kan een Lab systeembeheerder voor je regelen.
Krita en Gimp zijn gratis en open source tekenprogramma's, geschikt voor het maken van cartoons en animé.
Darktable is een open source fotobewerkingsprogramma en doka, om negatieven te bewerken.
Digitale muziekproductie
Studio One Prime (free) van Presonus is gratis beschikbaar. Hiermee kan je componeren en beats produceren vanaf je computer, zonder dat er muziekinstrumenten nodig zijn. Kan je vanaf je woonkamer gewoon een heel orkest samenstellen!
3D modelleren
Een laagdrempelige manier om kennis te maken met 3D modelleren biedt Tinkercad. Dit programma kan je gratis vanaf je browser draaien. Alleen even een account aanmaken.
Fusion 360 Personal edition (free) van Autodesk is ook een leuke om eens te proberen. Dit pakket is veel preciezer qua maatvoering dan Tinkercad. Als het gebouw weer open is kan je bij het Digital Art Lab een 3D print maken van je ontwerp!
Sketchup is ook een 3D pakket wat een gratis licentie heeft voor persoonlijk gebruik. Dit programma wordt veel gebruikt door architecten.
Veel plezier, en ga ervoor!

Leuke apps
Met de muziekapp 'Earz' kan je spelenderwijs muziekonderwijs geven. Misschien een leuke aanvulling op je eigen lessen? Leer door middel van korte games noten lezen, akkoorden en muziekstijlen herkennen.
